Babka dyniowa z rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 859
Babka dyniowa z rodzynkami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki miąższu z dyni
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • Lukier:
  • 2 krople żółtego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 szklanka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, brązowym cukrem, cynamonem, zielem angielskim, gałką muszkatołową oraz mielonym imbirem. Potem do rondla wbić jajka, wsypać do nich cukier brązowy, wlać olej roślinny, ekstrakt waniliowy i dodać do tego miąższ z dyni. Następnie składniki w rondlu dobrze zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym wsypać do nich wszystkie wymieszane suche składniki. Całość ponownie zmiksować, dodać do tego sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.

Przygotować lukier: sok cytrynowy przelać do kubka, wsypać do niego cukier puder, wlać żółty barwnik spożywczy i dokładnie rozmieszać łyżeczką. Po rozmieszaniu gotowym lukrem wysmarować upieczone wcześniej ciasto.

0 komenatrzy

Podobne przepisy