Foie gras z owocami i kiełkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1563
Foie gras z owocami i kiełkami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g pasztetu foie gras
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 g kiełków czerwonej kapusty
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 gruszka komisówka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Kiełki kapusty sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jabłka oraz gruszkę umyć i osaczyć z wody. Następnie jabłka obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce warzywnej do miski. Do startych jabłek wsypać cukier, cynamon, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Gruszki pokroić w cienkie plastry i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni z obu stron przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z patelni, osączyć z nadmiaru oliwy i dodać do składników na talerzu. Folie gras podzielić na porcje i smażyć je na rumiany kolor na pozostałej oliwie z oliwek na patelni. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać kiełkami czerwonej kapusty i podawać z musztarda na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów