Koulourakia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1619
Koulourakia
fot. foodistablog (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maki pszennej do podsypania ciasta
  • 2 łyżki sezamu
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonym cynamonem, tartą gałką muszkatołową, szczyptą soli oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać mleko, ekstrakt waniliowy, po czym dodać do tego masło i wbić jajka. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąka, a potem rozwałkować je w długi rulon. Podzielić go na równe kawałki i zwinąć je w spiralę. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów