Ciasto kawowe ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1511
Ciasto kawowe ze śmietaną
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki mielonej kawy espresso
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 kostki masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki whiskey
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżka kawy mielonej do posypania
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki maślanki

Opis przygotowania:

Do miski przesypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. W rondlu rozpuścić masło na płynną masę na średnim ogniu. Następnie zagotować 1 szklankę wody i zalać nią w kubku kawę espresso. Wymieszać ją i przez 3 minuty, następnie przelać do rozpuszczonego masła. Składniki z masłem dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i przelać do składników z mąką. Maślankę przelać do kubka, wbić do niej jajka, wlać ekstrakt waniliowy, whiskey, rozmieszać widelcem i przelać do całości. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, przelać na wysmarowaną masłem formę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnia, przestudzić i przełożyć łyżką do szklanek. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej ciasto. Przed podaniem posypać mieloną kawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów