Gnocchi dyniowe z szałwią

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonych liści szałwii
  • 1 łyżka grubo tartego parmezanu
  • sól
  • Gnocchi:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g miąższu z dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko

Opis przygotowania

Przygotować gnocchi: miąższ z dymi zmiksować mikserem na jednolita masę. Mąkę przesypać na stolnicę i dodać do niej zmiksowany wcześniej miąższ z dyni. Następnie wbić do tego jajko i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, zwinąć w jeden, długi rulon i pokroić nożem w ukośne kluski. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i na wrzątek wrzucić przygotowane kluski. Gotować je do chwili, aż same wypłyną na wierzch, wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i osaczyć z nadmiaru wody. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego odcedzone kluski. Całość posypać pokruszonymi drobno listkami szałwii. Składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zaczną rumienić. Wówczas ściągnąć je z patelni, wyłożyć na talerz i posypać grubo tartym parmezanem.

0 komentarzy

Podobne przepisy