Sorbet melonowo-pomarańczowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1464
Sorbet melonowo-pomarańczowy
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 2 melony zielone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej

Opis przygotowania:

Melony oraz pomarańcze umyć i osączyć z wody. Następnie pomarańcze przekroić na połowy i wycisnąć z nich sok wraz z miąższem do plastikowego pojemniczka. Wlać do tego 1 szklankę wody mineralnej, wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Potem melony przekroić na połowy i usunąć z nich nasiona. Z jednego całego melona wydrążyć miąższ, a drugi pozostawić z miąższem. Wydrążony miąższ z melona przełożyć do kolejnego plastikowego pojemnika, zasypać go cukrem pudrem, zalać wodą mineralną i wymieszać. Do miąższu z melona wlać 1 szklankę wody mineralnej, wsypać cukier puder i również wymieszać. Po wymieszaniu oba pojemniki z melonem i pomarańczami zamrozić w zamrażalniku. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z zamrażalnika, po czym małą łyżeczką przełożyć do przekrojonego wcześniej melona.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów