Sorbet pomarańczowy ze śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Sorbet pomarańczowy ze śmietaną

    Dodane przez: arek

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki oleju z winogron
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1 skóra z pomarańczy
  • 1 skóra z czerwonej pomarańczy
  • 1 skóra z zielonej pomarańczy
  • Sorbet:
  • 4 pomarańcze
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania

Skórki winogron sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć je z nadmiaru wody. Następnie rozgrzać olej winogronowy na patelni i dodać do niego wszystkie skórki pomarańczowe. Smażyć je na średnim ogniu do chwil, aż zaczną się kurczyć, wtedy ściągnąć je z ognia i osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotować sorbet: pomarańcze umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy i wycisnąć z nich sok wraz z miąższem do pojemnika. Następnie wlać do tego wodę mineralną, wsypać cukier i całość dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przelać do odpowiednich plastikowych pojemniczków o kształcie rurek i zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć z rurek i wyłożyć na talerz.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a po ubiciu nałożyć ją na przygotowany wcześniej sorbet. Wszystko posypać mielonymi orzechami laskowymi i udekorować smażonymi skórkami z pomarańczy.

0 komentarzy

Podobne przepisy