Brzoskwinie kandyzowane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1093
Brzoskwinie kandyzowane
fot. Moonsun1981 / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 5 kg brzoskwiń
  • 4 kg cukru

Opis przygotowania:

Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, pozbawić pestek, a miąższ pokroić w ćwiartki. Następnie przesypać je do miski, zasypać cukrem i pozostawić przez 12 godzin pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przełożyć do dużego rondla, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu. Następnie składniki ściągnąć ognia i pozostawić przez 5 godzić w temperaturze pokojowej. Następnie składniki znowu postawić na małym ogniu i gotować je przez około 3 godziny, mieszając od czasu do czasu drewniana łyżką. Gotowe przełożyć do słoików, zakręcić pokrywkami, przełożyć do dużego rondla, do połowy zalanego wodą i zagotować na średnim ogniu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy