Dilber dudağı

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 728
Dilber dudağı
fot. Maderibeyza / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białej mąki kukurydzianej do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • Nadzienie :
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów ziemnych
  • Syrop:
  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wlać do niej sok z cytryny i wsypać cukier. Całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu syrop ściągnąć z ognia i przestudzić.

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać jogurt oraz oliwę z oliwek. Następnie ze składników wyrobić ciasto, podsypać je mąką kukurydzianą i rozwałkować je na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć krążki szklanką i nałożyć na nie tłuczone orzechy włoskie oraz ziemne. Następnie poskładać na pół, przełożyć na blachę do pieczenia i wysmarować oliwą z oliwek.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i polać przestudzonym wcześniej syropem.

Komentarze (0)