Urap

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 480
Urap
fot. Gunawan Kartapranata / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście jarmużu
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 liście bananowca
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Kiełki fasoli mung, liście bananowca oraz jarmuż sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jarmuż pokroić na kawałki i razem z kiełkami przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do składników w misce. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 0,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do składników w misce. Całość posypać wiórkami kokosowymi oraz oprószyć szczyptą białego pieprzu, po czym wszystko skropić oliwą z oliwek, dobrze wymieszać i wyłożyć na liście bananowca.

0 komenatrzy