Kulki cynamonowe

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 25 dkg cukru pudru
  • 35 dkg mielonych migdałów
  • 50 dkg migdałów ze skórką
  • 3 białka
  • gotowa masa bezowa
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Opis przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Z gotowej masy bezowej odłożyć 1/3, wymieszać z cynamonem, mielonymi migdałami i mąką. Z powstałego w ten sposób ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze przełożonej papierem do pieczenia. Na każdą kulkę nałożyć masę bezową i przykryć ją migdałem ze skórką. Ułożone kulki pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, a następnie włożyć je do piekarnika i piec do 20 minut w temperaturze do 150 stopni. Po upieczeniu przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy