Pieczeń rzymska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 469

Składniki:

  • 50 ml pikantnego keczupu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • natka zielonej pietruszki do dekoracji
  • Pieczeń:
  • 300 g mielonej wołowiny (karkówka)
  • 300 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować pieczeń: mięso mielone wołowe oraz wieprzowe przełożyć razem do jednej miski. Cebulę czerwoną oraz czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Do składników w misce wsypać bułkę tartą i dodać pokrojone drobno łodygi selera naciowego. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową oraz suszonym tymiankiem. Całość dokładnie wymieszać, po czym uformować z tego bochenek i przełożyć go na wysmarowany masłem klarowany papier do pieczenia. Wszystko zawinąć szczelnie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na tackę, polać pikantnym keczupem i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy