Joulutorttu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1474
Joulutorttu
fot. Mysid (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 g dżemu śliwkowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić je w kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm. Następnie w wyciętych kwadratach ciasta wykonać ostrym nożem nacięcia dwóch przekątnych w taki sposób, aby środek ciasta nie został przecięty. Potem należy zagiąć po dwa boki na przeciw siebie do środka ciasta i tak samo zrobić z dwoma kolejnymi bokami z kolejnej strony ciasta. Zagięcia dobrze docisnąć do siebie, aby ciasto się skleiło. W puste miejsce na środku ciasta nałożyć dżem śliwkowy. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem.

Komentarze (0)