Fit-fit

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1124
Fit-fit
fot. Temesgen Woldezion / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 4 zielone papryki jalapeño
  • 3 łyżki oleju
  • 3 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 plastry szynki gotowanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy afrykańskiej Berbere
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz paprykę umyć i osaczyć z wody. Kromki chleba razowego pozbawić skórek i pokruszyć je na drobne okruszki. Następnie mięso pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na rozgrzanym mocno oleju na patelni. Po usmażeniu mięso osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać przyprawę afrykańską Berbere oraz pokruszony wcześniej chleb razowy. Składniki na patelni dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do mięsa na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną papryką jalapeño i gotowaną szynką.

Komentarze (0)