Królik pieczony z gruszkami, czosnkiem i porami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 4 gruszki konferencje
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 pory
  • 4 łodygi świeżego rozmarynu
  • 1 tusza z królika
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 l maślanki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Tusze z królika dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie przełożyć ją do odpowiedniego rondla, zalać maślanką i odstawić na 6 godzin go lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć z lodówki, dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mięso natrzeć z każdej strony oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym majerankiem. Gruszki umyć, osaczyć z wody, obrać je ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Potem pokroić je cienkie plastry i włożyć w tuszę królika. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i również włożyć go w tuszę królika. Dodać do tego dwie całe gałązki świeżego rozmarynu. Mięso ze składnikami obwiązać sznurkiem i przełożyć do brytfanki, kładąc je na pokrojonej na kawałki porze. Całość wyłożyć pozostałymi gałązkami rozmarynu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.

0 komentarzy

Podobne przepisy