Galaretka z morelami i śmietaną

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Galaretka z morelami i śmietaną

    Dodane przez: wd2005

    jetalone / CC-BY 2.0

Składniki

  • 200 ml wody
  • 150 galaretki cytrynowej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml białego rumu
  • 4 suszone morele
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Opis przygotowania

Suszone morele zalać białym rumem. Wodę zagotować, po czym ściągnąć ja z ognia i na wrzątek wsypać galaretkę cytrynową. Następnie oba składniki dokładnie wymieszać, przelać do małych miseczek, dokładnie przestudzić, wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż zakrzepną. Wtedy wyciągnąć je z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, potem ubite składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć je na galaretkę w miseczkach. Wszystko udekorować osączonymi z rumu suszonymi morelami oraz listkami świeżej mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy