Zacuscă

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2468
Zacuscă
fot. Bogdan (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 ml soku pomidorowego
  • 6 czerwonych słodkiej papryk
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 bakłażan
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • chleb żytni

Opis przygotowania:

Paprykę oraz bakłażana umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Następnie papryki pozbawić nasion i razem z pokrojonym bakłażanem przełożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni i piec je do miękkości. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika, przestudzić, obrać ze skóry, a miąższ przetrzeć przez drobne sito do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać przetarte wcześniej pieczone warzywa i wlać do tego sok pomidorowy. Liść laurowy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać go do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Gotową potrawę najlepiej podawać z chlebem żytnim.

Komentarze (0)