Pindjur

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Pindjur

    Dodane przez: wd2005

    Off-shell / CC-BY-SA 4.0

Składniki

  • 250 g ostrej czerwonej papryki
  • 150 g czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 kg czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 kg bakłażana
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej natki zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę słodką, ostrą i bakłażana przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić warzywa do rozgrzanego piekarnika i piec je do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skóry, usunąć nasiona i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Pomidory ponacinać w górnej części, sparzyć je wrzątkiem, po czym obrać je ze skóry, a sam miąższ pokroić na małe kawałki. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, zmiksowane wcześniej warzywa oraz suszoną natkę zielonej pietruszki. Całość dusić pod przykryciem przez 2 minuty, a po tym czasie doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, mielonymi nasionami kolendry i dusić jeszcze przez 15 minut. Gotowa potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

0 komentarzy