Barszcz małopolski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3003
Barszcz małopolski
fot. Pille - Nami-nami / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego bez kości
  • 1 włoszczyzna
  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 3/4 szklanki śmietany
  • mała ćwiartka białej kapusty
  • 1/2 szklanka fasoli białej
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki keczupu
  • 5 suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna pieprzy niemielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Namoczyć fasolę z grzybami i odstawić na 2 godziny. Następnie ugotować osobno fasolę i grzyby. Mięso umyć, zalać 2 l wody i zagotować. Po zagotowaniu zebrać szumowinę z wody. Do zagotowanego mięsa dodać oczyszczona i umytą włoszczyzną, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, posolić i ugotować z całości rosół. Buraki obrać, umyć pokroić na ćwiartki, włożyć do gotującego się rosołu i ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać do tego drobno poszatkowaną kapustę, ugotowaną fasolę i grzyby. Całość doprawić, przyprawami do smaku, śmietaną, cukrem, sokiem z cytryny i zagotować. Gotowy barszcz udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów