Matbucha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1961
Matbucha
fot. Andrew Bossi / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 krople przyprawy Maggi
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki pomidorów z puszki
  • 2 żółte papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy cajun
  • 0,5 łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie wszystkie papryki pozbawić nasion, pokroić na kawałki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Paprykę piec do chwili, aż zacznie się rumienić, wtedy wyciągnąć ją z piekarnika. Pomidory pokroić na małe kawałki. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Potem czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pomidory oraz pieczoną paprykę. Składniki wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pomidory z puszki. Całość oprószyć suszoną bazylią, oregano, natką zielonej pietruszki, cajunem i czerwonym pieprzem. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, Maggi, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, ściągnąć z ognia i podawać do dań rybnych oraz mięsnych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów