Muhammara

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1620
Muhammara
fot. liquid7 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki melasy, syropu z granatów
  • 1,5 łyżeczki czerwonej pasty chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • garść świeżej mięty

Opis przygotowania:

Paprykę oraz miętę umyć i osączyć z wody. Paprykę przekroić na połowy, usunąć z niej nasiona i przełożyć ją do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 175 stopni. Paprykę piec do miękkości, po czym wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze wsypać bułkę tartą, tłuczone orzechy włoskie, mielony kminek i dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Wlać do tego sok z cytryny, oliwę z oliwek, dodać pastę chili i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować łuskanymi orzechami włoskimi i świeżą miętą. Gotowe danie można podawać z chlebem lub pitą.

Komentarze (0)