Muhammara

wd2005

Autor:

Przepisów: 3495

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Muhammara

    Dodane przez: wd2005

    liquid7 / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki melasy, syropu z granatów
  • 1,5 łyżeczki czerwonej pasty chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • garść świeżej mięty

Opis przygotowania

Paprykę oraz miętę umyć i osączyć z wody. Paprykę przekroić na połowy, usunąć z niej nasiona i przełożyć ją do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 175 stopni. Paprykę piec do miękkości, po czym wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze wsypać bułkę tartą, tłuczone orzechy włoskie, mielony kminek i dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Wlać do tego sok z cytryny, oliwę z oliwek, dodać pastę chili i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować łuskanymi orzechami włoskimi i świeżą miętą. Gotowe danie można podawać z chlebem lub pitą.

0 komentarzy