Jajka nadziewane z szynką i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1328
Jajka nadziewane z szynką i pieczarkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g szynki parmeńskiej
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 10 jaj
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • główka salaty rzymskiej
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę rzymską wyłożyć na tackę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Szynkę parmeńską pokroić w kostkę. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i wydrążyć z nich żółtka do miski. Pieczarki umyć, obrać z błony, pokroić w drobną kostkę i smażyć przez 2 minuty na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do żółtek w misce. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego majonez, dokładnie rozmieszać widelcem, przełożyć w miejsce wydrążonych żółtek i wyłożyć na sałacie. Następnie dodać do tego pokrojoną wcześniej szynkę parmeńską oraz paprykę. Wszystko udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów