Żeberka w przyprawie piernikowej z czosnkiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • listki świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w ćwiartki i wyłożyć na talerz. Następnie żeberka podzielić na porcje, oprószyć je przyprawą do piernika, suszonym majerankiem, szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na 6 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do pomidorów na talerzu. Całe główki czosnku wraz ze skórą wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć je do miękkości. Miękkie wyciągnąć z oleju i wyłożyć na żeberkach.Wszystko udekorować gęstym jogurtem, natką zielonej pietruszki, świeżą bazylią i polać sosem sojowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy