Naleśniki ze śliwkami, serem i miodem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Naleśniki ze śliwkami, serem i miodem

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 łyżka sezamu
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Nadzienie:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 6 śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko i wsypać do tego cukier. Całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i rozłożyć na stole.

Przygotować nadzienie: śliwki kalifornijskie pokroić drobno do miski. Następnie dodać do nich ser twarogowy i oprószyć go mielonym cynamonem. Całość zalać miodem i dokładnie rozmieszać widelcem. Rozmieszane składniki rozsmarować nożem na upieczonych wcześniej naleśnikach. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz, wysmarować górę miodem i posypać sezamem.

0 komentarzy

Podobne przepisy