Kuskus z groszkiem i grzybami shitake

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kuskus z groszkiem i grzybami shitake

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 400 kaszy kuskus
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 35 g grzybów shitake
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania

Grzyby shitake oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Kaszę kuskus zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanej kaszy dodać osączony z zalewy zielony groszek, dokładnie wymieszać, po czym wyłożyć na talerz. Grzyby shitake pokroić w cienkie plastry, szczypiorek pokroić na kawałki, następnie oba pokrojone składniki oprószyć szczyptą białego pieprzu i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Grzyby oraz szczypiorek smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy.

0 komentarzy

Podobne przepisy