Pappardelle z kurczakiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Pappardelle z kurczakiem

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g makaronu pappardelle
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż się przyrumieni na średnim ogniu. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę i smażyć razem z mięsem przez 1 minutę pod przykryciem. Mąkę rozmieszać z wodą tak, aby nie było grudek i zalać tym smażone składniki. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Wtedy ściągnąć je z ognia i razem sosem wyłożyć na talerz. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i na wrzątek wrzucić makaron. Gotować go przez 3 minuty, a po tym czasie odcedzić i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy