Bulion boczkowy z jajkiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Bulion boczkowy z jajkiem

    Dodane przez: arek

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g surowego boczku
  • 8 jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 główki selera
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Seler umyć, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić również w dużą kostkę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony seler oraz boczek. Całość zalać bulionem warzywnym, oprószyć przyprawą garam masala, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości boczku. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do całości.

0 komentarzy

Podobne przepisy