Finikia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1989
Finikia
fot. Richard Arthur Norton / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 1,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju kukurydzianego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • Nadzienie:
  • 2 łyki soku cytrynowego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 mielone goździki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z kaszą manną, brązowym cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać tartą skórkę pomarańczową, masło, wlać olej kukurydziany i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na małe, równe kawałki i uformować z nich małe bułeczki.

Przygotować nadzienia: do miski wsypać mielone orzechy laskowe, mielone goździki, cukier puder, mielony cynamon i kasze mannę. Wlać do tego miód, przegotowaną wodę i sok pomarańczowy. Następnie całość wymieszać na jednolitą masę. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kulki i wcisnąć je w bułeczki z ciasta.

Całość dokładnie zlepić ręcznie, lekko rozpłaszczyć i przełożyć do papilotek. Wszystko posypać tłuczonymi orzeszkami ziemnymi z cukrem waniliowym, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Składniki piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)