Oscypek smażony

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3388

Składniki:

  • 1 duży oscypek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 10 listków szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik żurawiny słodkiej
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Opis przygotowania:

Liście szałwii i czosnek posiekać drobno, włożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i kaszę mannę. W drugiej misce roztrzepać jajka z mąką. Oscypka pokroić na plastry do 1,5 cm, odkroić końcówki i maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z bułki, kaszy, bazylii i czosnku. Panierkę delikatnie przycisnąć dłonią i układać na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor. Po usmażeniu oscypki przełożyć na talerz i nałożyć na nie łyżeczką żurawinę ze słoika. Gotowe podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów