Makaron zapiekany z serem i macą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3435

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g makaronu rurki
  • 100 g macy pszennej
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Macę pszenną pokruszyć na drobne kawałeczki do miski i zalać ją ciepłą wodą. Kiedy nasiąknie, odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru wody. Następnie makaron rurki wrzucić do rondla z gotującą się 1,5 l lekko osoloną wodą i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić na sicie i wymieszać go razem z tartym parmezanem oraz odciśniętą wcześniej macą pszenną. Wymieszane składniki przełożyć do odpowiednich kubeczków żaroodpornych, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć z piekarnika, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy