Ajo blanco (chłodnik hiszpański)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1900
Ajo blanco (chłodnik hiszpański)
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g łuskanych migdałów
  • 30 g winogrona jasnego bezpestkowego
  • 2 bułki zwykłe małe
  • 2 szklanki przegotowanej przestudzonej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka kruszonego chleba razowego
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Winogrona umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Bułki zwykłe pokruszyć na drobne kawałki i przełożyć je do miksera. Do pokruszonych bułek dodać łuskane migdały. Następnie dodać do tego obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Całość zalać przegotowaną przestudzoną wodą, zmiksować na jednolitą masę i przelać do rondla. Zmiksowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przelać na talerz.

Płatki migdałowe oraz kruszony chleb razowy razem przesypać na jedną patelnię bez tłuszczu i smażyć na małym ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojonym wcześniej winogronem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów