Wołowina marynowana w sosie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3637

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sosu czosnkowego
  • pęczek szczypiorku
  • sol
  • pieprz biały mielony
  • Marynata:
  • 50 ml sake
  • 30 ml przyprawy Mirin
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka
  • Sos do polania:
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania

Warzywa oraz kiełki fasoli mung umyć i osączyć z wody.

Przygotować marynatę: czosnek oraz dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do rondla. Następnie składniki w rondlu zalać sake, przyprawą Mirin, sosem sojowym, dokładnie wymieszać, po czym postawić je na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć je z ognia i dobrze przestudzić. Do przestudzonych składników dodać polędwicę wołową w całości, polać ją składnikami z każdej strony i trzymać w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po tym czasie polędwicę wołową wyciągnąć z marynaty, przełożyć na rozgrzany olej sezamowy i smażyć do czasu, aż zacznie nie lekko rumienić. Wtedy ściągnąć ją z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić, oprószyć szczypta soli oraz białego pieprzu, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos do polania: sos sojowy zmieszać w kubku z sokiem z pomarańczy, suszonym oregano i polać tym po całości. Następnie cebulę czerwoną pokroić w cienkie plastry, szczypiorek pokroić drobno i razem tym posypać potrawę.

Wszystko udekorować kiełkami fasoli mung i polać sosem czosnkowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy