Rolada śląska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7088
Rolada śląska
fot. Mariuszjbie (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 4 ogórki kwaszone
  • 10 dkg wędzonych śliwek
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry i ubić tłuczkiem. Cebulę, obrać, pokroić drobno i zeszklić na oleju. Boczek pokroić w małą kostkę, dodać do cebuli, przykryć i dusić przez kilka minut. Śliwki ugotować w małej ilości wody, odcedzić, wywar zachować. Śliwki dodać do cebuli z boczkiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić z ognia. Ogórki pokroić w słupki i ułożyć je na rozbite płaty mięsa, na ogórka wyłożyć usmażone śliwki z boczkiem i cebulą. Mięso pozawijać jak na zrazy i obwiązać nicią. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na nim zawinięte mięso ze wszystkich stron. Po usmażeniu rolady wyciągnąć, usunąć nić, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, wlać wywar z gotowanych śliwek i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać na gorąco.

1 komentarz

Jaka to rolada śląska bez musztardy ?

Podobne przepisy