Mapo Tofu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4825
Mapo Tofu
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g tofu
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 szklanki wrzącej lekko osolonej wody
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • szczypta pieprzu syczuańskiego
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Tofu przełożyć na sito, przelać je wrzącą, lekko osoloną wodą, a potem (gdy woda ścieknie) ponownie przelać je 1 szklanką zimnej, niesolonej wody i odcedzić. Odcedzone pokroić na małe kawałki. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać do niego mięso mielone. Mięso smażyć do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Na drugiej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i zeszklić na nim obrany i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku przełożyć usmażone wcześniej mięso i wlać do tego sos sojowy, wino ryżowe i pastę miso. Składniki wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym wlać do tego wodę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem syczuańskim, brązowym cukrem, mieloną papryką chili i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie mąkę kukurydzianą rozmieszać 1 jedną łyżką zimnej wody i przelać do duszonych składników. Wszystko posypać pokrojonym tofu, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (1)

Mapo tofu jadłam po raz pierwszy w azjatyckiej restauracji Pańska 85 w Warszawie, od tego momentu jest to moje ulubione danie, raz na jakiś czas od nich zamawiam bo sama jakoś nie mogę się odważyć go wykonać :)

Podobne przepisy

Więcej przepisów