Kaczka z batatami w sosie marchewkowym

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 580
Kaczka z batatami w sosie marchewkowym
Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 6 batatów
  • 2 udka kacze
  • 2 łyżki masła
  • natka selera
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier
  • Sos marchewkowy:
  • 500 g marchewki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Bataty umyć, obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu utłuc je tłuczkiem razem z masłem na jednolitą masę, wyłożyć na talerz i nałożyć na nie natkę selera. Udka kacze oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć je do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia, osączyć je z tłuszczu i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić ją w drobną kostkę. Następnie zalać ją bulionem warzywnym i gotować do miękkości na średnim ogniu. Dodać do tego obrany i pokrojony drobno czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym po całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy