Jajka w śmietanie

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

5-6 os.
  • Jajka w śmietanie

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 6 jaj kurzych
  • 6 łyżeczek syropu klonowego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól morska
  • sól jodowana

Opis przygotowania

Jajka umyć i osączyć z wody. Ostrym nożem lub nożyczkami do jaj usunąć z jednej strony górną część skorupki. Następnie ze skorupek usunąć żółtka z białkiem, po czym żółtka oddzielić od białek. Natomiast same żółtka wrzucić z powrotem do pustych skorupek jaj i wstawić je do rondla, zalanego wodą do połowy skorupek. Całość w rondlu doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i wlać po 1 łyżeczce syrop klonowego. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z pozostałymi białkami jaj na sztywną pianę, a po ubiciu dodać ją do składników w skorupkach. Wszystko oprószyć szczyptą soli jodowanej i wyłożyć na talerz z solą morską.

0 komentarzy

Podobne przepisy