Jajka w śmietanie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1456
Jajka w śmietanie
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 jaj kurzych
  • 6 łyżeczek syropu klonowego
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól morska
  • sól jodowana

Opis przygotowania:

Jajka umyć i osączyć z wody. Ostrym nożem lub nożyczkami do jaj usunąć z jednej strony górną część skorupki. Następnie ze skorupek usunąć żółtka z białkiem, po czym żółtka oddzielić od białek. Natomiast same żółtka wrzucić z powrotem do pustych skorupek jaj i wstawić je do rondla, zalanego wodą do połowy skorupek. Całość w rondlu doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i wlać po 1 łyżeczce syrop klonowego. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z pozostałymi białkami jaj na sztywną pianę, a po ubiciu dodać ją do składników w skorupkach. Wszystko oprószyć szczyptą soli jodowanej i wyłożyć na talerz z solą morską.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów