Sałatka ogórkowo-ziemniaczana

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Sałatka ogórkowo-ziemniaczana

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 300 g młodych ziemniaków
  • 200 ml śmietany 32%
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz biały mielony
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić je w cienkie plastry do miski. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, po czym dodać je do ziemniaków w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonego białego pieprzu i zalać śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy