Pupusa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 553
Pupusa
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,7 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Opis przygotowania:

Mąkę kukurydzianą oraz ryżową przesypać na stolnicę. Wsypać do tego cukier, kminek, szczyptę soli, pieprzu oraz tarty parmezan. Całość zalać ciepłą wodą i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na równe kawałki i ręcznie ugnieść z nich małe plaski. Placki przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i podawać na ciepło.

0 komenatrzy

Podobne przepisy