Zapiekanka ziemniaczana z sucharkami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zapiekanka ziemniaczana z sucharkami

    Dodane przez: iwona

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 sucharki delikatesowe
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w cienką słomkę do miski. Następnie sucharki połamać na małe kawałki, skropić je mlekiem i dodać do ziemniaków. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, suszoną kolendrą, cebulą i przełożyć do odpowiednich naczyń żaroodpornych do zapiekania. Wszystko posypać tartym serem Gouda, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

0 komentarzy

Podobne przepisy