Gin gruszkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 599
Gin gruszkowy
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g białego ginu
  • 150 g wemutu Martini
  • 1 gruszka Bera
  • 1 łyżka kruszonego lodu
  • 1 białko jajka
  • Syrop:
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Gruszkę umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Przygotować syrop: do rondla wrzucić przygotowaną wcześniej gruszkę, zalać ją wodą i zasypać cukrem. Składniki w rondlu zagotować na dużym ogniu, po czym od chwili zagotowania całość gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przestudzić, a następnie gruszkę przełożyć do szklanki. Następnie do shakera wlać biały rum oraz wermut, wsypać do tego kruszony lód i mieszać przez 30 sekund. Po wymieszaniu zalać tym gruszkę w szklance, dodać do tego białko jajka i wszystko rozmieszać mieszadełkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy