Gnocchi smażone w pesto z orzechami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 100 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki oleju
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • Gnocchi:
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta:
  • 1 jajko
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala

Opis przygotowania

Bazylię umyć i osączyć z wody.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, utłuc je tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na stolnicę. Do masy ziemniaczanej wsypać mąkę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką i rozwałkować w jeden, długi rulon. Rulon z ciasta pokroić nożem w ukośne kawałki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się wody. Gotować na średnim ogniu do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa do miski.

Przygotować pesto: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Do czosnku w mikserze dodać garść świeżej bazylii, po czym wsypać do tego przyprawę garam masala, tarty parmezan i mielone orzechy laskowe. Całość zalać oliwą z oliwek, zmiksować na jednolitą masę i wymieszać z ugotowanym gnocchi w misce.

Następnie wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni, dodać do tego tłuczone orzechy laskowe i garść świeżej bazylii. Wszystko wymieszać i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy