Zupa ziemniaczano-fasolowa z drożdżami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3474

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa ziemniaczano-fasolowa z drożdżami

    Dodane przez: wd2005

    atlnav / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 250 g białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonych aktywnych drożdży
  • 1 marchewka
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Fasolę zalać 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry, umyć i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku wlać namoczoną wcześniej fasolę, po czym dodać do tego pokrojone ziemniaki oraz marchew. Składniki w rondlu gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Kiedy zmiękną, wsypać do tego mielony kminek i suszone aktywne drożdże. Całość dobrze wymieszać. Potem wlać do tego mleko sojowe. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać posiekaną drobno natką zielonej kolendry.

0 komentarzy

Podobne przepisy