Zupa wonton

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 643
Zupa wonton
fot. Kim Scarborough / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 szt. chińskiej kapusty
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • Nadzienie:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 dzikie brokuły
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienka słomkę. Marchew obrać ze skóry i pokropić w cienkie talarki.

Przygotować nadzienie: dzikie brokuły pokroić na małe kawałki, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobną kostkę do miski. Do brokułów w misce dodać mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, dodać do składników w misce i wbić do tego jajko. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pociąć je na małe kwadraty. Na kwadraty z ciasta nałożyć łyżeczką wymieszane składniki z miski. Całość zawinąć w sakiewki. Do rondla przełożyć pokrojoną marchew, imbir i dodać do niej kapustę chińską. Składniki te zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego zawinięte wcześniej sakiewki. Wszystko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a po potem gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie gotową zupę przelać na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy