Zupa cebulowa z macą razową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1289
Zupa cebulowa z macą razową
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu wołowego
  • 4 czerwone cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 plastry macy razowej
  • 2 łyżki brandy
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 szklanka białego wytrawnego wermutu
  • 0,5 szklanki tartego sera Gruyere
  • 0,5 szklanki tartego sera Cheddar
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Olej wlać do rondla, dodać do niego masło i rozpuścić na małym ogniu w rondlu. Cebulę białą oraz czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do rozpuszczonych składników w rondlu. Cebulę wymieszać i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wtedy wsypać do tego szczyptę soli, cukier brązowy i smażyć do chwili, aż cebula zbrązowieje. Kiedy to nastąpi, wlać do tego wermut, brandy i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Następnie wlać do tego bulion wołowy, dodać gałązki świeżego tymianku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i wsypać suszony tymianek. Całość wymieszać i gotować około 30 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Macę razową pokroić na kawałki i przełożyć ją na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Następnie posypać ją tartymi serami Gruyere oraz Cheddar i smażyć na małym ogniu do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wówczas smażone składniki ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów