Sałatka z pieczarkami i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2007
Sałatka z pieczarkami i kiełkami
fot. stevepurkiss / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g pieczarek
  • 5 g kiełków zielonego groszku
  • 4 rzodkiewki
  • 4 konserwowej papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 główka sałaty
  • 1 l wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól

Opis przygotowania:

Pieczarki oczyścić z błony, trzonków i pokroić w ćwiartki. Następnie wrzucić je do wrzącej wody i trzymać przez 2 minuty. Po tym czasie pieczarki, odcedzić i przełożyć do miski. Warzywa oraz kiełki zielonego groszku umyć i osaczyć z wody. Sałatę oraz rzodkiewkę pokroić na małe kawałki i dodać do pieczarek w misce. Papryczkę chili osaczyć z zalewy i dodać do składników w misce. Dodać do tego kiełki zielonego groszku. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczypta soli, suszonym majerankiem, skropić oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów