Schab pieczony z buraczkami i bułka tartą

(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 617
Schab pieczony z buraczkami i bułka tartą
Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g schabu wieprzowego
  • 4 mielone goździki
  • 2 buraczki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Buraczki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Następnie schab oprószyć szczyptą mielonego pieprzu, goździkami, suszonym majerankiem i przełożyć go do brytfanki. Wlać do tego olej i dodać do tego obrany oraz pokrojony drobno czosnek. Składniki w brytfance włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z piekarnika, oprószyć szczyptą soli, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Bułkę dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni. Kiedy to nastąpi, dodać do tego starte wcześniej buraczki czerwone. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na mięso na talerzu. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.

0 komenatrzy

Podobne przepisy