Jagnięcina wędzona z ryżem i ogórkiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3495

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Jagnięcina wędzona z ryżem i ogórkiem

    Dodane przez: wd2005

    Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 8 plastrów wędzonej polędwicy jagnięcej
  • 4 plastry suszonego nori
  • 2 zielone ogórki
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • sól

Opis przygotowania

Nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ogórki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu wlać do niego roztopione masło, wsypać mieloną kolendrę i wymieszać. Następnie przełożyć na plastry wędzonej jagnięciny, po czym całość zawinąć w namoczone wcześniej nori i dodać do ogórków na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy