Bataty z lodem, sorbertem cytrynowym i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1755
Bataty z lodem, sorbertem cytrynowym i rodzynkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • 4 dowolne kwiaty do dekoracji
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 bataty
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sorbet:
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować sorbet: wodę mineralną przelać do plastikowego naczynia, wsypać do niej cukier, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać, aby składniki się rozpuściły. Wymieszane składniki zamrozić w zamrażalniku.

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Kwiaty do dekoracji oraz bataty umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, pokroić w podłużne długie plastry o grubości 1 cm i razem z rodzynkami wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż bataty się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz, oprószyć szczyptą soli i przestudzić. Następnie na bataty z rodzynkami nałożyć po jednej gałce lodów śmietankowych.

Sorbet wyciągnąć z zamrażalnika i wyskrobać go łyżeczką do całości. Całość udekorować kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów