Canellé

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1539
Canellé
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 2 żółtka jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cale jajko
  • 1 szklanka cukru palmowego
  • 1 łyżka wosku pszczelego
  • 1 laska wanilii

Opis przygotowania:

Wosk pszczeli posiekać drobno i razem z 1 łyżką masła rozpuścić na płynną masę w rondlu na małym ogniu. Rozpuszczonymi składnikami wysmarować foremki trochę większe od małych babeczek. Następnie mleko przelać do rondla i dodać do niego pozostałe masło oraz przekrojoną na połowy laskę wanilii. Składniki w rondlu zagotować, po czym ściągnąć z ognia i usunąć laskę wanilii. Jajko oraz żółtka wbić do drugiego rondla, wlać do tego rum, wsypać cukier trzcinowy, mąkę, proszek do pieczenia i razem wymieszać na jednolitą masę. Wymieszane składniki przelać do już wcześniej zagotowanych składników z masłem i mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do wysmarowanych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz foremek, przełożyć na talerz i przestudzić.

Komentarze (0)