Kurczak z rapini i selerem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1067
Kurczak z rapini i selerem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pęczki rapini
  • 1 seler (korzeń)
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mięso, rapini oraz seler umyć i osączyć z wody. Rapini, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Seler obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, po czym włożyć je do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do rapini na talerzu. Piersi z kurczaka lekko ponacinać nożem na całej ich powierzchni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do ich miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów